EmailTwitterFacebookLinkedIn

 

 

Lees hier het verhaal van Laura en Floor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees hier het verhaal van Laura en Floor

 

'Deze bikkels hebben een vakantiebaantje in de zorg'

Vakantiewerkers: elke zomer dragen ze hun steentje bij. Wie denkt dat de jeugd alleen maar in supermarkten werkt, op het terras loopt of in een magazijn staat, heeft het mis. Ook in de zorg, de sector waar de roep om personeel onverminderd groot is, dragen jongeren hun steentje bij. Alleen al bij zorgorganisatie Lyvore zijn 125 vakantiekrachten actief. Bij Beweging 3.0 (55) en Amerpoort (15) liggen de aantallen lager. De ene jongere is bijna gediplomeerd en mag al medische handelingen uitvoeren, de ander maakt voor het eerst kennis met het vak. Maar allemaal hebben ze hart voor de zorg. 

,,Je hebt er eigenlijk veertig opa’s en oma’s bij”, zegt van Floor van Doleweerd (23) met stralende ogen. Net als Laura van der Knijff (19) is ze een van de vakantiewerkers van woonzorgcentrum ‘t Hamersveld van Beweging 3.0 in Leusden. ,,Als mensen wisten hoeveel je voor deze bewoners betekent, dan weet ik zeker dat meer mensen zouden helpen in de zorg. Het is zulk dankbaar werk. Ik ga hier elke dag met plezier naar toe, omdat mensen echt uitkijken naar je komst.” 

Laura kan niks anders dan het verhaal van haar tijdelijke collega beamen. ,,Het is mooi dat je echt iets voor mensen kunt betekenen.” Beiden zijn geen onbekenden in het woonzorgcentrum. Laura liep er dit jaar nog stage, Floor bracht er vorige zomer ook al door. De twintiger uit Amersfoort werkt deze zomer met twee petten op. De ene dag is ze servicemedewerker, de andere dag draait ze mee als ‘vakantiekracht’. ,,Als servicemedewerker begin ik ‘s ochtends om acht uur met het serveren van ontbijtjes op de kamers. Daarna deel ik koffie en thee uit en dan is het al bijna tijd om de lunch voor te bereiden.” 

Wanneer ze als vakantiekracht werkt ziet haar dag er anders uit. ,,Dan help ik de servicemedewerker, maar is er ook meer tijd voor persoonlijk contact. Vandaag is bijvoorbeeld iemand met een groepje bewoners naar de markt gegaan. Maar het kan ook zijn dat je de krant samen leest of samen een spelletje doet”, zegt Floor die dankzij een bewoner nóg beter leerde schaken. 

Laura, die net het eerste jaar van de opleiding tot verpleegkundige achter zich heeft op de Christelijke Hogeschool Ede, heeft meer zorgtaken op zich. ,,Om zeven uur begin ik met het helpen opstaan en douchen van cliënten.” De studente uit Hoevelaken vindt het fijn om haar kennis in de zomer op peil te houden. Of ze na haar opleiding ook in de ouderenzorg aan de slag gaat, weet ze nu nog niet. ,,Tot nu toe ben ik heel positief, maar ik wil nog meer stages lopen en dan kijk ik het aan.” 

Floor start na de zomer met een opleiding psychologie in Amsterdam en koos bewust voor een bijbaan in de zorg om mensenkennis te vergaren. ,,Ik wilde graag dingen leren waar ik later wat aan heb. De ouderen hier hebben veel ervaring en kennis, daar heb ik later wat aan.” 

Beide dames gaan van hun verdiende geld op vakantie. Floor: ,,Ik maak een tripje naar Rhodos met een vriendin. Als je hard gewerkt hebt, mag je ook best even genieten daarna, vind ik.” Ook Laura gaat op vakantie, een groepsreis naar Spanje. ,,En een deel van het geld spaar ik. Na de zomer wil ik op kamers, dat gaat ook het nodige kosten.” 

 

Wil jij ook vakantiewerk doen in de zorg?

Neem  dan contact op met  onze recruiter Ries. Je kunt haar bellen, mailen of Whatsappen.